Вълнистите папагали – полезни съвети за отглеждането им

Много хора смятат, че отглеждането на тези весели птички е интересно, забавно и увлекателно хоби. Вълнистите папагали са относително тихи и спокойни домашни любимци.

Други
21. May 2020
176 прегледа
Вълнистите папагали – полезни съвети за отглеждането им

Неголемият им размер ги прави много подходящи за отглеждане в малки домове. Те също така много лесно се сприятеляват със своите стопани, а направят ли го веднъж остават с тях за цял живот. За разлика от кучетата, хамстерите или морските свинчета, вълнистите папагали са много по-забавни домашни любимци, които могат да се научат да пеят, копират различни звуци, а дори и да говорят. Много собственици на тези пернати приятелчета казват, че тези птици са най-добрите домашни любимци, които човек може да има. Но разбира се преди да решите и вие да станете горд собственик на такова забавно птиче, трябва да запомните някои основни правила и препоръки свързани с тяхното отглеждане. Ако ги спазвате то бъдете сигурни, че вашето папагалче ще има дълъг и щастлив живот.

Първото и основно нещо, за което трябва да помислите, дори още преди да купите папагалчето е какъв да е бъдещият му дом и къде ще бъде разположен той. Запомнете, че за папагалчето клетката не е „затвор“, а неговият сигурен дом. Много често бъдещите притежатели на малкото пъстро пиле неправилно се спират на клетката, която ще заеме най-малко пространство и я оставят на най-удобното според тях място, което обаче не винаги е най-удобното и за самото птиче. Препоръчително е клетката да бъде поставена на светло, но не директно огрявано от слънцето място. Задължително е да е допряна до стена – това създава сигурност на папагалчето. Другото много важно изискване за мястото на клетката е, тя да бъде разположена на място, където не става течение. Тези птички са много чувствителни към въздушните течения – дори и най-малкото може да ги разболее. Трябва добре да помислите и за размера на клетката. Тя не бива да е прекалено малка, защото ако е така птичето няма да се чувства никак добре. Колкото и да изглеждат красиви изобщо не се препоръчват клетките тип „замъци“ и висящите цилиндри. Най-добре е да купите правоъгълна клетка и то такава, в която папагалчето може свободно да размахва крилете си в цялата им дължина. На нашия пазар се предлагат клетки 60см х 30см х 45см, които са подходящи за не повече от две двойки вълнисти папагалчета. Точно тях е най-добре да използвате.
Ако сте решили, че вие ще сте единственият приятел на вашето птиче може да го настаните и в по-малка, но не забравяйте, че то ще се нуждае от поне един час свободен полет из стаята дневно.

След като вече сте закупили подходящата клетка запомнете, че преди да настаните вълнистото папагалче в новия му дом, трябва хубаво да го измиете, но в никакъв случай със сапун или веро или нещо такова.

След като клетката е готова ще ви дадем и няколко съвета за това как да изберете най-подходящото папагалче от магазина. Основните неща, за които трябва да следите при избора са:

обърнете внимание на общото състояние на птичето – то трябва да е весело и активно;
оперението му трябва да е ярко и да няма голи места по тялото му;
клюнът му трябва да е гладък;
да не спи или стои със затворени очи;
обърнете внимание и на възрастта на папагалчето – препоръчва се да си купите млада птица, те се ориентират по-бързо в нова обстановка, а и по-лесно се учат да говорят.


След като сте купили вълнисто папагалче и сте го настанили в новия му дом, трябва да знаете, че първите няколко дни то ще е леко стресирано, докато се ориентира. По това време не трябва да правите резки движения около клетката му, да се опитвате да го галите, да бъркате вътре или да издавате силни шумове, когато сте около него. След като минат тези първи 2-3 дни можете лека по лека да се опитвате да го опитомите. Но как точно става това ще ви разкажем в друга статия.
Знайте, че през първия ден в новия си дом вълнистите папагали не ядат или ако го правят то е много малко и само когато не ги виждате. Това изобщо не бива да ви плаши обаче.

Грижите за пернатия ви любимец няма да са никак трудни. Както вече споменахме, за да се чувстват щастливи вашите любимци, трябва да им осигурите достатъчно пространство за живот и движение. За това им купете възможно най-голяма клетка. Ще се чувстват по-комфортно и ако поне една от стените на клетката е опряна до стената. За вълнистите папагали директният контакт със стопаните е много важен, затова е добре да поставите жилището им на по-високо ниво, най-добре във всекидневната, където се събира цялото семейство. Скучаят ако са самички, а при по-силна музика повишават тон, за да подражават. Ако не искате да ви будят рано сутринта, вечер покрийте клетката с тънък чаршаф.

Важно е да храните вашите пернати любимци балансирано. В зоомагазините се предлагат достатъчно разнообразни храни за вълнисти папагали, обогатени с витамини и минерали. От време на време им давайте също парченца плодове и зеленчуци. Но задължително запомнете, че тези папагалчета не трябва да ядат магданоз, авокадо, развалена храна, стайни растения, шоколад, хляб и други подобни. Тези пернати любимци много обичат моркови, ябълки, а за марули направо си "умират".:-) Също така е много важно всеки ден да сменяте водата на папагалчетата, а през лятото дори по два пъти. Тя трябва да бъде чиста, безцветна и без миризма. Водата трябва да бъде със стайна температура. За да бъдат вълнистите папагалчета винаги здрави и весели, тяхната храна трябва да бъде възможно най- разнообразна, но без птиците да се прехранват, дори и с най- любимите им лакомства.

Спазвайте тези основни съвети и наблюдавайте папагалчетата – сами ще разберете какво друго обичат и какво не. Ако се грижите добре за тях те ще ви се отблагодарят по възможно най-добрият начин.

 Източник: az-deteto.bg

Коментари

Няма добавени коментари за тази публикация

Добави нов коментар

Трябва да сте логнат, за да добавите коментар
Категории
За кучетата
Съвети как да се грижим за нашите кучета
За котките
Как да се грижим за нашето коте
Здраве
Съвети за здравето на вашите домашни любимци
Други
Блогове за домашни любимци
Последно коментирани
И по котките също
Куче даде положителна проба за...
И по тигрите
Куче даде положителна проба за...