Основни съвети при отглеждането на морско свинче у дома

Морските свинчета са сред най-обичаните домашни животни. В природата те живеят на групи, така че е добре да отглеждате поне две животинки в едно общо пространство.

Други
21. May 2020
159 прегледа
Основни съвети при отглеждането на морско свинче у дома

Когато избирате морските свинчета, има условие. Ако искате мъжки животинки, нека те са братя от едно и също котило. Съвместното отглеждане на мъжки и женски не се препоръчва. Причината е, че подобно на други гризачи, морските свинчета се размножават много бързо.

Още преди да се сдобиете с морски свинчета, трябва да помислите къде ще ги гледате. Тези животинки се нуждаят от достатъчно жизнено пространство, така че е добре да вземете колкото се може по-голяма клетка. Тя задължително трябва да има дъно и да не е от тел – това би разранило крайниците им.

Стъклените аквариуми са крайно неподходящи за морските свинчета поради лошата вентилация. Температурата в помещението, където се гледат, трябва да е постоянна. Екстремните промени на амплитудите са противопоказни – животинките са податливи на топлинен удар. Перфектни са амплитудите между 17 до 27 градуса.

Дъното на клетката трябва да се постеле с дървени стърготини, трева или сено. Забранени са кедър и бор, защото са опасни за домашния любимец. Ако сте упорити, може да научите морското свинче да ходи до тоалетна в съд с пясък, но определено няма да ви е лесно.

морско свинче

Освен настилка, в клетката е добре да осигурите и играчки. Картонени тръби и празни кутийки ще свършат работа. Празни саксии за цветя, тухли или камъни – също. Морските свинчета просто обожават да се крият, катерят и да си играят.

Задължителна в клетката е още къщичката за морски свинчета. В нея животинките си почиват и спят.

Клетката на морските свинчета се почиства всеки ден от остатъците от храна и изпражнения. Веднъж седмично се прави пълно почистване, при което се подменя постелката на клетката, а ваничката се измива с топла вода. Преди да се сложи новата постелка, ваничката трябва да е суха.

Зъбите на морските свинчета постоянно растат. За да има какво да дъвчат, в клетката се поставят клонки или нететирано с препарати дърво. В повечето случаи пълното изтриване а зъбките е невъзможно и се налага периодично да посещавате ветеринар, който да ги подрязва.

За да се чувства комфортно домашният ви любимец, той на първо място трябва да свикне с вас. Често го вземайте в ръце, като с едната ръка го държите отдолу, а с другата – отгоре. От време на време им давайте лакомства.

След като свикне и не се плаши от вас, пускайте любимеца си да се разхожда из стаята. Всекидневната физическа активност извън клетката е задължителна за животинката. Внимавайте – винаги наблюдавайте животното, когато е извън клетката си, защото дъвче всичко, което види - включително и електрически кабели и проводници.

Козината на морското свинче изисква периодична грижа. Тя трябва да се сресва редовно и да се къпе, когато се налага. Дългокосместите морски свинчета изискват ежедневно ресане. Така козината няма да се заплита и ще е лъскава и красива.

Коментари

Няма добавени коментари за тази публикация

Добави нов коментар

Трябва да сте логнат, за да добавите коментар
Категории
За кучетата
Съвети как да се грижим за нашите кучета
За котките
Как да се грижим за нашето коте
Здраве
Съвети за здравето на вашите домашни любимци
Други
Блогове за домашни любимци
Последно коментирани
И по котките също
Куче даде положителна проба за...
И по тигрите
Куче даде положителна проба за...